Opleiding Theaterregisseur

Onze kaderopleiding ‘Theaterregisseur voor de amateurkunst’ is een driejarige regieopleiding. Er wordt grote nadruk gelegd op het ontwikkelen van een eigen, creatieve stijl en een persoonlijke, geëngageerde visie op theater. Tijdens deze opleiding word je als toekomstig theaterregisseur/maker getraind in het coachen van spelers en het maken van verrassende, eigenzinnige theatervoorstellingen.

In september 2024 starten we met een nieuwe lichting. Schrijf je hier in voor de selectiedag.

In het 1e jaar
wordt gewerkt aan het fundament van de regievaardigheden en theaterkennis. Het accent ligt op spelinzicht, inzicht in verschillende coachingsmethoden, regie-toepassingen en basisdramaturgie. Daarnaast wordt er een start gemaakt met het ontwikkelen van een eigen visie.

In het 2e jaar
wordt dieper ingegaan op de reeds aangeleerde competenties. Zo ga je met theatergroepen of spelers van buiten de opleiding aan de slag met korte presentaties.

In het 3e jaar
maak je onder begeleiding van een coachende docent een avondvullende voorstelling met een groep spelers naar keuze. Dit derde jaar is een stagejaar.

Voor wie?
– Theaterliefhebbers met regie-ambitie
– Docenten die (binnen hun lessen) met theater werken
– Werknemers in de maatschappelijke sector die bijzondere (theater)projecten willen maken met specifieke doelgroepen
– Iedereen die iets met een groep mensen wil bereiken en hierbij theatertechnieken wil inzetten

Certificaat
Wanneer je de opleiding met succes afrondt, krijg je een landelijk erkend certificaat uitgereikt. Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie & Amateurkunst (LKCA) toetst de theateropleiding aan de landelijke eisen die tevens zijn ondergebracht in het raamleerplan van de opleiding.

Praktische informatie
Wil je met de opleiding starten? Meld je dan aan voor de selectiedag. Dit is, samen met het schrijven van een motivatiebrief, een verplicht onderdeel voor deelname aan de opleiding. Eerst nog even voorproeven? Schrijf je dan in voor één van de open lessen. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en kun je alvast kennismaken met de docenten.

Lessen vallen op donderdagavond van 19:30 – 22:00 uur
Er zijn 8 werkweekenden per jaar
Houdt rekening met ongeveer 60 uur thuisstudie per lesjaar

De opleiding kan alleen starten bij voldoende deelnemers. 

Belangrijke data 2024/2027
Open les: donderdag 23 mei van 19:30 uur tot 22:00 uur
Selectiedag: donderdag 30 mei van 19:30 uur tot 22:00 uur
Start nieuwe lichting: september 2024
Einde opleiding: juli 2027

Kosten
Lesjaar: €1850,-
Totale studiekosten: €5550,-
Termijnbetaling is mogelijk in overleg.

Alumni
Op zoek naar een theatermaker/regisseur? Neem contact op met één van deze alumni.

Bekijk hier het gloednieuwe raamleerplan!

Bekijk hier de opleidingsgids

Wil je je aanmelden voor de selectiedag of meer informatie? Stuur een mail naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl.

 

Pucks Open Podium

Iedere 3e vrijdag van de maand komen muzikanten, schrijvers, cabaretiers, dansers, theatermakers en andere podiumkunstenaars uit heel Nederland bij elkaar in Pucks theatercafé of theaterzaal tijdens Pucks Open Podium!

Pucks Open Podium wordt altijd samengesteld uit minimaal 6 verschillende acts van 15 minuten. De line-up bevat totaal verschillende artiesten; je vindt er zowel de singer-songwriter die voor de allereerste keer zijn allereerste liedje voor zijn allereerste publiek speelt, als de cabaretier met tientallen jaren aan ervaring. De avond wordt aan elkaar gepraat door onze vaste presentator Jan Gipman.

Komende edities:
17 mei
21 juni
20 september
18 oktober
15 november
20 december
17 januari
21 februari
21 maart
18 april
16 mei
20 juni

Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Entree: Gratis. Kom wel op tijd om zeker te zijn van een plekje. Vol is vol!

Wil je optreden tijdens Pucks Open Podium? Meld je aan via het aanmeldformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl


Let op: helaas is het voor ons niet mogelijk om bands te programmeren. Singer/songwriters en accoustische sets kunnen zich wél inschrijven.

 

Pucks Cabarettalent

Pucks Cabarettalent is ons jaarlijkse festival voor aanstormend cabarettalent. Het festival bestaat uit 4 rondes waarin de deelnemers, naarmate ze een ronde verder komen, steeds meer speelminuten op het podium krijgen.

Rondes
Voorronde: iedere deelnemer krijgt 5 minuten de tijd de jury te overtuigen van zijn talent. Deze ronde is zonder publiek.

Kwartfinale: 9 deelnemers krijgen ieder 10 minuten de tijd om hun ontwikkeling aan de jury en het publiek te laten zien.

Halve finale: 6 cabaretiers krijgen ieder 15 minuten speeltijd.

Finale: 4 finalisten moeten in 20 minuten aan de jury duidelijk maken waarom zij ‘Pucks aanstormend cabarettalent’ zijn.

De prijs
De winnaar van Pucks Cabarettalent krijgt de mogelijkheid een avondvullend programma in de theaterzaal van Huis van Puck te spelen. Daarnaast mag onze finalist automatisch door naar de UICF Talent Night én de kwartfinale van Let’s Make Comedy.

Coaching-traject
Deelnemers die door zijn naar de volgende ronde krijgen een coachingstraject aangeboden door een gerenommeerd cabaretregisseur. De coaching wordt gedaan door Joeri Tijdink. Naast zijn werk als psychiater in Amsterdam was hij bijna 5 jaar de regisseur van Daniel Arends. Tevens helpt hij Soundos met het opbouwen van haar shows. Het creëren van een theaterpersoonlijkheid, het contact met publiek en de artistieke ontwikkeling zijn belangrijke elementen die naar voren komen in zijn coaching van comedians.

De jury
Onze jury bestond afgelopen seizoen uit Chantal van Loo, Jeroen Pater, Renate Reijnders, Wilko Terwijn, Miel VerstappenIrene van der Aart en Femke Vernij.

Data 2025
Auditieronde: zaterdag 16 november 2024
Kwartfinale: zaterdag 14 december 2024
Finale: zaterdag 18 januari 2025
Halve finale: vrijdag 14 februari 2025 @ Posttheater

Coachingdagen: zondag 24 november, zondag 22 december en zondag 2 februari

Pucks Cabarettalenten
2024 – Shariff Nasr
2023 – Lisa van Wageningen
2022 – Evelien Louwers
2020 – Floris de Vree
2019 – Hidde van Gestel
2018 – Frederique Arnold
2017 – Jules Keeris
2016 – De Hersenbrekers
2015 – Blauw Gras Theater
2014 – Twan Janssen
2013 – Raymon Rodenburg
2012 – Pril

Cursus comedy

Loop jij continu rond met goede grappen in je hoofd en wordt het tijd die eens naar buiten te laten? Schrijf je al grappen en heb je de ambitie je hierin verder te ontwikkelen? Tijdens onze cursus comedy helpen we je uit te groeien tot de stand-up comedian die jij graag zou willen zijn. Deze cursus bieden we aan in samenwerking met het Comedyhuis Utrecht.

In vier lessen leer je de basistheorie van comedy en maak je kennis met alle ins en outs van het vak. Hoe herken je een grap en verschillende grapvormen? Kan jouw verhaal de basis zijn voor een grap? Welke schrijf-, spel- en podiumtechnieken zet je hiervoor het beste in? Dat, en nog veel meer, komt allemaal voorbij in deze cursus. Je werkt toe naar een bit van acht minuten, waarmee je de week na de cursus het podium van de Kargadoor mag betreden. Deelname aan dit eindoptreden is vrijblijvend (maar natuurlijk wel enorm aan te raden!)

Docent
Lambert-Jan Koops is schrijver, stand-up comedian, comedydocent en comedy-organisator. Tegenwoordig speelt hij vooral in line-up shows en treedt hij in de periode november tot en met maart op als tonprater in de carnavalregio’s.

Praktische info
Data: zaterdag 28 september, 5, 12 en 19 oktober
– Inschrijven kan t/m dinsdag 17 september – 
Tijd: 12.30 – 17.00 uur
Kosten:€360,-
Eindvoorstelling: zaterdag 26 oktober van 20:00 uur tot 22:00 in de Kargadoor. 

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Programma: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Cursus Theatertechniek

Wil jij extra sfeer en dimensie meegeven aan een voorstelling? Werelden creëren met licht- en geluidseffecten? In deze cursus leer je in vier dagen de basis van de theatertechniek. De cursus bestaat uit drie lesdagen en één praktijkdag. Iedere lesdag gaat van start met een theoretische introductie, gevolgd door een informatief praktijkgedeelte. De cursus wordt afgesloten met een praktijkdag, waarop de technische opbouw van een voorstelling van begin tot eind doorlopen wordt.

Inhoud
Wat voor soorten spots zijn er in het theater? Hoe worden deze veilig opgehangen en aangesloten en wat zijn al hun mogelijkheden? Tijdens de lesdagen ga je dieper in op de werking en eigenschappen van licht en kleur en leer je hoe je tot een werkbaar lichtplan komt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de werking van een geluidssysteem, het gebruik van verschillende microfoons, wanneer je monitoren inzet en hoe dit alles wordt aangesloten op de geluidstafel.

Vragen die aan bod komen zijn o.a.:
-W
at zijn de basislichtrichtingen?
-Hoe bouw je een lichttoneelbeeld op?
-Hoe licht je een decor uit en hoe communiceer je naar de technicus achter de spots?
-Wat is rondzingen en hoe los je dat op?
-Wat zijn goede posities voor microfoons?
-Moet je wel of niet wakker liggen van kamfiltereffecten in je geluid?

Tijdens de praktijkdag bouw je, aan de hand van een technisch fiche, de techniek van een voorstelling op van begin tot einde.

Docent Patrick Feijen
Patrick Feijen kent de theaterwereld door en door en heeft er zowel voor als achter de schermen gestaan. Hij is jarenlang hoofdtechnicus bij Generale Oost geweest en werkt momenteel vooral als docent, scriptschrijver en dramaturg.

Info:

2024
Data: zaterdag 4 en 11 mei en zondag 26 mei en 2 juni 2024 
Tijd: 11:00 – 16.30 uur

2025
Klas1: zaterdag 1 en 8 en zondag 16 en 23 maart 2025
Inschrijven kan t/m dinsdag 18 februari 2025

Klas2: zondag 11 en 18 en zaterdag 24 en zaterdag 31 mei 2025
Inschrijven kan t/m dinsdag 22 april 2025

Tijden: 11:00 – 16:30 uur
Kosten: €315,-

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Cursus Toneelschrijven

Onze cursus Toneelschrijven richt zich op de basisbeginselen van het schrijven van toneel. De cursus is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar die ervaring heeft met het schrijven van verhalen. Het is een basiscursus, dus ervaring met toneelschrijven is niet nodig. Ervaring met toneelspelen is zeker niet noodzakelijk, maar wél handig! Je hoeft tijdens de cursus niet zelf te spelen.

De focus ligt op het ontdekken van de volgende ‘instrumenten’: welke keuzes maak je voor de verhaallijn? Hoe maak je personages geloofwaardig? Hoe breng je vaart in een tekst? Wat betekent het om ‘speelbaar’ te schrijven? Hoe zorg je ervoor dat een verhaal ook daadwerkelijk een toneeltekst wordt? Tijdens iedere les wordt een duidelijk afgebakend onderwerp behandeld. Je doet korte schrijfopdrachten en krijgt een thuisopdracht mee die in de volgende les besproken wordt. Bekijk het overzicht van de lessen.

Docent Patrick Feijen
Patrick studeerde cultuurfilosofie en film- & opvoeringskunsten aan de Universiteit van Nijmegen en vulde dat later aan met van alles en nog wat, waaronder een opleiding scenarioschrijven voor film & tv. Als theatermaker & dramaturg heeft hij een voorliefde voor visueel theater op de grens van beeld en tekst. Hij werkte met o.a. Vis á Vis, The Lunatics, Odd Enjinears en Waterlanders. Daarnaast schreef hij voor verschillende theatergroepen. Patrick is docent dramaturgie van de opleiding Theatermaker van Huis
van Puck.

Praktische info
Data: dinsdag 14,21,28 januari, 4,11,18, 25 februari en 11, 18 en 25 maart 2025
Inschrijven kan t/m 7 januari
Tijd: 19:30 uur – 22:00 uur
Kosten: €380,-

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Cursus Storytelling

Je kunt bij ons een basiscursus én een vervolgcursus Storytelling volgen!

Wat is Storytelling en wat kan je ermee?
Storytelling betekent: verhalend vertellen. Ofwel: zo rijk mogelijk vertellen en hiermee alle zintuigen van de luisteraar prikkelen. Door zo verhalend mogelijk te vertellen, houd je de aandacht van de luisteraar beter vast, waardoor jouw boodschap sterker overkomt. Door je publiek te inspireren en daarmee in actie te brengen, raak je meer verbonden met je publiek én jezelf. Een goed verhaal, dat goed wordt verteld op het juiste moment aan de juiste mensen, kan een ongelofelijk grote impact brengen. Een goed verhaal kan inspireren, moed verschaffen en je op koers houden; je in beweging zetten. Verhalen kunnen waardevolle kennis en diepe inzichten bevatten, maar ze geven deze kostbare lading niet zomaar prijs. Verhalen krijgen pas betekenis als je er zélf betekenis aan geeft.

Basiscursus Storytelling
In deze twee dagen ga je aan de slag met Storytelling, lichaamstaal en presentatietechnieken. Je leert over de geschiedenis van Storytelling, leert hoe je een krachtige vertelstructuur opbouwt en krijgt theorie en handvatten om te leren hoe je jouw verhalen ophaalt. Door middel van diverse vragen en werkvormen reflecteer je op momenten uit jouw leven. Dit kunnen liefdevolle, ontroerende en ook intense momenten zijn. Aan het einde van de cursus ben je in staat krachtig, authentiek en vanuit je hart te vertellen en een stevige presentatie neer te zetten.

“Je bent de held van je eigen verhaal.”

 – Joseph Campbell –

Vervolgcursus Storytelling
Tijdens dit weekend ga je je verdiepen in Storytelling. Enige basiskennis van Storytelling is daardoor wel van belang.
Een goed verhaal omvat een transformatieproces. Een ontwikkeling in bewustzijn. Het raakt ons en zet ons aan het denken. Je zou dus kunnen zeggen: een goed verhaal is als een reis naar jezelf. In deze twee dagen ga je ontdekken wat Storytelling allemaal behelst en leer je het in te zetten als persoonlijk kompas om uit te komen bij persoonlijk leiderschap.
Je zult veel luisteren naar verhalen, vragen beantwoorden en persoonlijke schrijfopdrachten maken (neem daarom een fijne pen en papier mee!) Wil jij de regie over je eigen leven nemen? Dan is deze vervolgcursus.

“It is not the story itself that is interesting, but where the story takes us”

 – Ben Okri –

De docente: Sanna Langereis – Expressie Expert
Sanna studeerde in 2006 af aan de theaterschool in Utrecht. Ze heeft gewerkt als dramadocent en met haar eigen theatergezelschap als theatermaker en actrice op nationale en internationale podia gestaan. Daarnaast is ze actief op het gebied van presentatietechnieken en sprekerscoaching in het bedrijfsleven. In 2017 is ze, na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven, begonnen zich te verdiepen in Storytelling en de wetenschappelijke en neurologische kant van lichaamstaal. Het is haar missie te laten zien wat de waarde van een goede presentatie is.

“Have the guts to express yourself!”

Info
Basiscursus: zaterdag 13 en zondag 14 april 2024
Tijd: 11.00 uur – 16.00 uur

Vervolgcursus: zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024
Tijd: 11.00 uur – 16.00 uur
Kosten: €145,-
Inschrijven kan t/m 28 mei

Basiscursus klas 1: zaterdag 2 en zondag 3 november 2024 – inschrijven kan t/m dinsdag 22 oktober
Basiscursus klas 2: zaterdag 5 en zondag 6 april 2025 – inschrijven kan t/m dinsdag 25 maart
Tijd: 11:00 uur – 16:00 uur
Kosten: €185,-

Vervolgcursus: zaterdag 17 en zondag 18 mei – inschrijven kan t/m dinsdag 6 mei
Tijd: 11:00 uur – 16:00 uur
Kosten: €185,-

COMBIDEAL: Schrijf je in voor de basis- én vervolgcursus en betaal slechts €320,-

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Programma: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol!

Theaterproject VEERKRACHT

Bij theaterproject VEERKRACHT betrok Boaz Boele de oudere inwoners van Arnhem (55+) van begin tot eind bij het maken van een voorstelling. In juni 2023 zijn verschillende lessen gestart op verschillende locaties in Arnhem: toneel, zang, decor en kostuums maken. De eindresultaten van de lessen brachten we samen tot een theatervoorstelling. Een groot succes dat zeker terug zal keren!

Actief meedoen met alles wat er bij een voorstelling komt kijken, dat is het idee achter theaterproject VEERKRACHT. Het is een samenwerking tussen SWOA, Huis van Puck, DrieGasthuizenGroep en theatermaker Boaz Boele. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Lang Leve Kunst Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.