Opleiding Theaterregisseur

Onze kaderopleiding ‘Theaterregisseur voor de amateurkunst’ is een driejarige regieopleiding. Er wordt grote nadruk gelegd op het ontwikkelen van een eigen, creatieve stijl en een persoonlijke, geëngageerde visie op theater. Tijdens deze opleiding word je als toekomstig theaterregisseur/maker getraind in het coachen van spelers en het maken van verrassende, eigenzinnige theatervoorstellingen.

In september 2024 starten we met een nieuwe lichting. Kun je niet wachten? In 2023 kun je al deelnemen aan twee open gestelde etudes! Lees hier verder…

In het 1e jaar
wordt gewerkt aan het fundament van de regievaardigheden en theaterkennis. Het accent ligt op spelinzicht, inzicht in verschillende coachingsmethoden, regie-toepassingen en basisdramaturgie. Daarnaast wordt er een start gemaakt met het ontwikkelen van een eigen visie.

In het 2e jaar
wordt dieper ingegaan op de reeds aangeleerde competenties. Zo ga je met theatergroepen of spelers van buiten de opleiding aan de slag met korte presentaties.

In het 3e jaar
maak je onder begeleiding van een coachende docent een avondvullende voorstelling met een groep spelers naar keuze. Dit derde jaar is een stagejaar.

Voor wie?
– Theaterliefhebbers met regie-ambitie
– Docenten die (binnen hun lessen) met theater werken
– Werknemers in de maatschappelijke sector die bijzondere (theater)projecten willen maken met specifieke doelgroepen
– Iedereen die iets met een groep mensen wil bereiken en hierbij theatertechnieken wil inzetten

Certificaat
Wanneer je de opleiding met succes afrondt, krijg je een landelijk erkend certificaat uitgereikt. Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie & Amateurkunst (LKCA) toetst de theateropleiding aan de landelijke eisen die tevens zijn ondergebracht in het raamleerplan van de opleiding.

Praktische informatie
Wil je met de opleiding starten? Meld je dan aan voor de selectiedag. Dit is, samen met het schrijven van een motivatiebrief, een verplicht onderdeel voor deelname aan de opleiding. Eerst nog even voorproeven? Schrijf je dan in voor één van de open lessen. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en kun je alvast kennismaken met de docenten.

Lessen vallen op donderdagavond van 19:30 – 22:00 uur
Er zijn 8 werkweekenden per jaar
Houdt rekening met ongeveer 60 uur thuisstudie per lesjaar

De opleiding kan alleen starten bij voldoende deelnemers. 

Belangrijke data 2024/2027
Opendag: zondag 21 januari van 10:00 uur tot 16.30 uur
Opendag 2: donderdag 23 mei van 19:30 uur tot 22:00 uur
Start nieuwe lichting: september 2024
Einde opleiding: juli 2027

Kosten
Selectiedag: nog niet bekend
Totale studiekosten: nog niet bekend
Termijnbetaling is mogelijk in overleg.

Alumni
Op zoek naar een theatermaker/regisseur? Neem contact op met één van deze alumni.

Bekijk hier het gloednieuwe raamleerplan!

Bekijk hier de opleidingsgids

Wil je je aanmelden voor de selectiedag of meer informatie? Stuur een mail naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl.

 

Pucks Cabarettalent

Sorry! Inschrijven voor de voorronde van Pucks Cabarettalent is niet voor mogelijk!

Pucks Cabarettalent is ons jaarlijks terugkerende festival voor aanstormend cabarettalent. Het festival bestaat uit 4 rondes waarin de deelnemers, naarmate ze een ronde verder komen, steeds meer speelminuten op het podium krijgen.

Rondes
Voorronde:
iedere deelnemer krijgt 5 minuten de tijd de jury te overtuigen van zijn talent. Deze ronde is zonder publiek.

Kwartfinale: 9 deelnemers krijgen ieder 10 minuten de tijd om hun ontwikkeling aan de jury en het publiek te laten zien.

Halve finale: 6 cabaretiers krijgen ieder 15 minuten speeltijd.

Finale: 4 finalisten moeten in 20 minuten aan de jury duidelijk maken waarom zij ‘Pucks aanstormend cabarettalent’ zijn.

De prijs
De winnaar van Pucks Cabarettalent krijgt de mogelijkheid een avondvullend programma in de theaterzaal van Huis van Puck te spelen. Daarnaast mag onze finalist automatisch door naar de UICF Talent Night én de kwartfinale van Let’s Make Comedy.

Coaching-traject
Deelnemers die door zijn naar de volgende ronde krijgen een coachingstraject aangeboden door een gerenommeerd cabaretregisseur. De coaching wordt gedaan door Joeri Tijdink. Naast zijn werk als psychiater in Amsterdam was hij bijna 5 jaar de regisseur van Daniel Arends. Tevens helpt hij Soundos met het opbouwen van haar shows. Het creëren van een theaterpersoonlijkheid, het contact met publiek en de artistieke ontwikkeling zijn belangrijke elementen die naar voren komen in zijn coaching van comedians.

De coachingdagen vallen dit jaar op:
zondag 26 november, 11:00 – 17:00 uur
zondag 14 januari, 11:00 – 17:00 uur
zondag 11 februari, 11:00 – 17:00 uur
Houd dus ook deze momenten alvast vrij in je agenda!

De jury
Onze jury zal dit jaar bestaan uit Chantal van Loo, Jeroen Pater, Renate Reijnders, Wilco Terwijn en Miel Verstappen en Irene van der Aart.

Praktische info
Voorronde: zaterdag 18 november ’23 van 10:00 uur tot 15:00 uur
Kwartfinale: zaterdag 16 december ’23 van 20:00 uur tot 22:30 uur
Halve finale: zaterdag 20 januari ’24 van 20:00 uur tot 22:30 uur
Finale: zaterdag 17 februari ’24 @ Posttheater van 20:00 uur tot 22:30 uur

Pucks Cabarettalenten
2023 – Lisa van Wageningen
2022 – Evelien Louwers
2020 – Floris de Vree
2019 – Hidde van Gestel
2018 – Frederique Arnold
2017 – Jules Keeris
2016 – De Hersenbrekers
2015 – Blauw Gras Theater
2014 – Twan Janssen
2013 – Raymon Rodenburg
2012 – Pril

Pucks Open Podium

Iedere 3e vrijdag van de maand komen muzikanten, schrijvers, cabaretiers, dansers, theatermakers en andere podiumkunstenaars uit heel Nederland bij elkaar in Pucks theatercafé of theaterzaal tijdens Pucks Open Podium!

Pucks Open Podium wordt altijd samengesteld uit minimaal 6 verschillende acts. De line-up bevat totaal verschillende artiesten; je vindt er zowel de singer-songwriter die voor de allereerste keer zijn allereerste liedje voor zijn allereerste publiek speelt, als de cabaretier met tientallen jaren aan ervaring. De avond wordt aan elkaar gepraat door onze vaste presentator Jan Gipman.

Komende edities:
17 november
15 december
19 januari ’24
16 februari ’24
15 maart ’24
19 april ’24
17 mei ’24
21 juni ’24

Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Entree: Gratis. Kom wel op tijd om zeker te zijn van een plekje. Vol is vol!

Wil je optreden tijdens Pucks Open Podium? Meld je aan via het aanmelding en stuur deze op naar Nina Klinkhamer: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl


Let op: helaas is het voor ons niet mogelijk om bands te programmeren. Singer/songwriters en accoustische sets kunnen zich wél inschrijven.

 

Opengestelde Etudes Opleiding Theaterregisseur

In september 2024 starten we met een nieuwe lichting van onze regieopleiding. Kun je niet wachten? Sommige onderdelen van onze regieopleiding zijn los te volgen. Ideaal om alvast voor te proeven!

Etude 1: speelstijlen
In deze etude ga je diverse speelstijlen onderzoeken. Je leert de kenmerken van de speelstijlen kennen en ervaart hun effecten. Je onderzoekt welke zeggingskracht de manieren van spelen hebben en hoe je, als theatermaker, een speelstijl bewust kunt inzetten om een extra laag in je voorstelling aan te brengen.

In de lessen zal een tekstscène het uitgangspunt worden om de verschillende speelstijlen op los te laten. Nadat we de stijlen hebben verkend, maken we een verdieping in de lesstof door de scènes helemaal uit te werken in één speelstijl. Om het maximale effect zichtbaar te maken, worden hierbij ook de andere theatrale middelen (decor, muziek, kostuum, etc.) meegenomen in de uitwerking. Tijdens dit onderzoek naar speelstijlen ga je actief op de vloer aan de slag!

Praktische info Etude 1
Docenten: Kim Sliggers, Patrick Feijen en Edgard Geurink
Lesdagen: donderdag
7-9, 14-9, 21-9, 28-9, 5-10, 12-10, 26-10, 2-11 en zaterdag 4-11
Tijden: 19.30 uur – 22.00 uur


Etude 2: improvisatie
In deze etude werk je aan een scène die begint bij improvisatie. Vanuit een beeld en thema onderzoek je hoe je een improvisatieproces kunt vormgeven. Je leert o.a. hoe je een goede improvisatie-repetitie voorbereidt en wat het verschil is tussen regisseren en improviseren.

In verschillende lessen krijg je concrete handvatten aangereikt om vanuit je idee mooi spelmateriaal te verzamelen. De scènes die je vanuit improvisatie creëert, worden in het montageweekend het basismateriaal voor het leren van verschillende montagestijlen. In deze etude staat nieuwsgierigheid voor het onderzoek voorop!

Praktische info Etude 2
Docenten: Edgard Geurink, Kim Sliggers en Patrick Feijen
Lesdagen: donderdag 9-11, 16-11, 23-11, 30-11, 7-12, 14-12, 21-12, 11-1 en 18-1
Tijd: 19.30 uur – 22.00 uur

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Cursus Theatertechniek

Wil jij extra sfeer en dimensie meegeven aan een voorstelling? Werelden creëren met licht- en geluidseffecten? In deze cursus leer je in vier dagen de basis van de theatertechniek. De cursus bestaat uit drie lesdagen en één praktijkdag. Iedere lesdag gaat van start met een theoretische introductie, gevolgd door een informatief praktijkgedeelte. De cursus wordt afgesloten met een praktijkdag, waarop de technische opbouw van een voorstelling van begin tot eind doorlopen wordt.

Inhoud
Wat voor soorten spots zijn er in het theater? Hoe worden deze veilig opgehangen en aangesloten en wat zijn al hun mogelijkheden? Tijdens de lesdagen ga je dieper in op de werking en eigenschappen van licht en kleur en leer je hoe je tot een werkbaar lichtplan komt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de werking van een geluidssysteem, het gebruik van verschillende microfoons, wanneer je monitoren inzet en hoe dit alles wordt aangesloten op de geluidstafel.

Vragen die aan bod komen zijn o.a.:
-W
at zijn de basislichtrichtingen?
-Hoe bouw je een lichttoneelbeeld op?
-Hoe licht je een decor uit en hoe communiceer je naar de technicus achter de spots?
-Wat is rondzingen en hoe los je dat op?
-Wat zijn goede posities voor microfoons?
-Moet je wel of niet wakker liggen van kamfiltereffecten in je geluid?

Tijdens de praktijkdag bouw je, aan de hand van een technisch fiche, de techniek van een voorstelling op van begin tot einde.

Docent Patrick Feijen
Patrick Feijen kent de theaterwereld door en door en heeft er zowel voor als achter de schermen gestaan. Hij is jarenlang hoofdtechnicus bij Generale Oost geweest en werkt momenteel vooral als docent, scriptschrijver en dramaturg.

Info:
Data: zaterdag 4 en 11 mei en zondag 26 mei en 2 juni 2024
Inschrijven kan t/m dinsdag 16 april 2024
Tijden: 9:30 – 16:30 uur
Kosten: €295,-

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Cursus Toneelschrijven

Onze cursus Toneelschrijven richt zich op de basisbeginselen van het schrijven van toneel. De cursus is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar die ervaring heeft met het schrijven van verhalen. Het is een basiscursus, dus ervaring met toneelschrijven is niet nodig. Ervaring met toneelspelen is zeker niet noodzakelijk, maar wél handig! Je hoeft tijdens de cursus niet zelf te spelen.

De focus ligt op het ontdekken van de volgende ‘instrumenten’: welke keuzes maak je voor de verhaallijn? Hoe maak je personages geloofwaardig? Hoe breng je vaart in een tekst? Wat betekent het om ‘speelbaar’ te schrijven? Hoe zorg je ervoor dat een verhaal ook daadwerkelijk een toneeltekst wordt? Tijdens iedere les wordt een duidelijk afgebakend onderwerp behandeld. Je doet korte schrijfopdrachten en krijgt een thuisopdracht mee die in de volgende les besproken wordt. Bekijk het overzicht van de lessen.

Docent Patrick Feijen
Patrick studeerde cultuurfilosofie en film- & opvoeringskunsten aan de Universiteit van Nijmegen en vulde dat later aan met van alles en nog wat, waaronder een opleiding scenarioschrijven voor film & tv. Als theatermaker & dramaturg heeft hij een voorliefde voor visueel theater op de grens van beeld en tekst. Hij werkte met o.a. Vis á Vis, The Lunatics, Odd Enjinears en Waterlanders. Daarnaast schreef hij voor verschillende theatergroepen. Patrick is docent dramaturgie van de opleiding Theatermaker van Huis
van Puck.

Praktische info
Data: dinsdag 20, 27 februari, 5, 12, 19 en 26 maart, 2, 9, 16 en 23 april 2024
Inschrijven kan t/m dinsdag 6 januari

Tijd: 19:30 uur – 22:00 uur
Kosten: €315,-

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Cursus Storytelling

Je kunt bij ons een basiscursus én een vervolgcursus Storytelling volgen!

Wat is Storytelling en wat kan je ermee?
Storytelling betekent: verhalend vertellen. Ofwel: zo rijk mogelijk vertellen en hiermee alle zintuigen van de luisteraar prikkelen. Door zo verhalend mogelijk te vertellen, houd je de aandacht van de luisteraar beter vast, waardoor jouw boodschap sterker overkomt. Door je publiek te inspireren en daarmee in actie te brengen, raak je meer verbonden met je publiek én jezelf. Een goed verhaal, dat goed wordt verteld op het juiste moment aan de juiste mensen, kan een ongelofelijk grote impact brengen. Een goed verhaal kan inspireren, moed verschaffen en je op koers houden; je in beweging zetten. Verhalen kunnen waardevolle kennis en diepe inzichten bevatten, maar ze geven deze kostbare lading niet zomaar prijs. Verhalen krijgen pas betekenis als je er zélf betekenis aan geeft.

Basiscursus Storytelling
In deze twee dagen ga je aan de slag met Storytelling, lichaamstaal en presentatietechnieken. Je leert over de geschiedenis van Storytelling, leert hoe je een krachtige vertelstructuur opbouwt en krijgt theorie en handvatten om te leren hoe je jouw verhalen ophaalt. Door middel van diverse vragen en werkvormen reflecteer je op momenten uit jouw leven. Dit kunnen liefdevolle, ontroerende en ook intense momenten zijn. Aan het einde van de cursus ben je in staat krachtig, authentiek en vanuit je hart te vertellen en een stevige presentatie neer te zetten.

“Je bent de held van je eigen verhaal.”

 – Joseph Campbell –

Vervolgcursus Storytelling
Tijdens dit weekend ga je je verdiepen in Storytelling. Enige basiskennis van Storytelling is daardoor wel van belang.
Een goed verhaal omvat een transformatieproces. Een ontwikkeling in bewustzijn. Het raakt ons en zet ons aan het denken. Je zou dus kunnen zeggen: een goed verhaal is als een reis naar jezelf. In deze twee dagen ga je ontdekken wat Storytelling allemaal behelst en leer je het in te zetten als persoonlijk kompas om uit te komen bij persoonlijk leiderschap.
Je zult veel luisteren naar verhalen, vragen beantwoorden en persoonlijke schrijfopdrachten maken (neem daarom een fijne pen en papier mee!) Wil jij de regie over je eigen leven nemen? Dan is deze vervolgcursus.

“It is not the story itself that is interesting, but where the story takes us”

 – Ben Okri –

De docente: Sanna Langereis – Expressie Expert
Sanna studeerde in 2006 af aan de theaterschool in Utrecht. Ze heeft gewerkt als dramadocent en met haar eigen theatergezelschap als theatermaker en actrice op nationale en internationale podia gestaan. Daarnaast is ze actief op het gebied van presentatietechnieken en sprekerscoaching in het bedrijfsleven. In 2017 is ze, na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven, begonnen zich te verdiepen in Storytelling en de wetenschappelijke en neurologische kant van lichaamstaal. Het is haar missie te laten zien wat de waarde van een goede presentatie is.

“Have the guts to express yourself!”

Info
Basiscursus klas 2: zaterdag 13 en zondag 14 april 2024
Tijd: 11.00 uur – 16.00 uur
Kosten: €145,-
Inschrijven kan t/m 26 maart

Vervolgcursus: zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024
Tijd: 11.00 uur – 16.00 uur
Kosten: €145,-
Inschrijven kan t/m 28 mei

Meedoen? Meld je aan via het inschrijfformulier en stuur deze op naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Theaterproject VEERKRACHT

Bij theaterproject VEERKRACHT betrekt Boaz Boele de oudere inwoners van Arnhem (55+) van begin tot eind bij het maken van een voorstelling. In juni 2023 zijn verschillende lessen gestart op verschillende locaties in Arnhem: toneel, zang, decor en kostuums maken. De eindresultaten van de lessen brengen we samen tot een theatervoorstelling.

Actief meedoen met alles wat er bij een voorstelling komt kijken, dat is het idee achter theaterproject VEERKRACHT. Het is een samenwerking tussen SWOA, Huis van Puck, DrieGasthuizenGroep en theatermaker Boaz Boele. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Lang Leve Kunst Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Data voorstelling
Zaterdag 11 november – 14:00 uur – Huis van Puck
Zondag 12 november – 14:00 uur – Huis van Puck
Woensdag 22 november – 15:00 uur – Posttheater

Kostuumgroep
Data: dinsdag 12, 19 en 26 september, 3, 10, 17, 24 en 31 oktober.
Locatie: Jeugdcentrum Vogelwijk – Agnietenstraat 88B in Arnhem
Tijd: 13:00 tot 15:00 uur

Decorgroep
Data: maandag 11, 18 en 25 september, 2, 9, 16, 23 en 30 oktober.
Locatie: DrieGasthuizenGroep Heijendaal – Sint Elisabethshof 201 in Arnhem
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur

Zanggroep
Data: 25 augustus, 1, 8, 15 en 22 september, 6, 13, 20 en 27 oktober, 3 november.

Zangroep 1
Locatie: SWOA De Weldam – Middachtensingel 39 in Arnhem
Tijd: 13:30 tot 14:30 uur

Zangroep 2
Locatie: DrieGasthuizenGroep Heijendaal – Sint Elisabethshof 201 in Arnhem
Tijd: 15:15 tot 16:15 uur

Toneelgroep
Huis van Puck – Kazerneplein 6-2 in Arnhem
16, 23 juni en 30 juni, 7 en 14 juli

DrieGasthuizenGroep, locatie Drie Gasthuizen –  Rosendaalseweg 485 in Arnhem
23 en 30 augustus, 13 en 20 september

DrieGasthuizenGroep Heijendaal – Sint Elisabethshof 201 in Arnhem
27 september, 4, 11 en 18 oktober

Huis van Puck – Kazerneplein 6-2 in Arnhem
27 oktober en 3 november.

 

Activiteiten