Cursus Toneelschrijven

Wij bieden twee cursussen Toneelschrijven aan: een basis- en een vervolgcursus.

Basiscursus Toneelschrijven
De Basiscursus Toneelschrijven richt zich op de basisbeginselen van het schrijven van toneel. De cursus is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar die ervaring heeft met het schrijven van verhalen. Het is een basiscursus, dus ervaring met toneelschrijven is niet nodig. Ervaring met toneelspelen is zeker niet noodzakelijk, maar wél handig! Je hoeft tijdens de cursus niet zelf te spelen.

De focus ligt op het ontdekken van de volgende ‘instrumenten’: welke keuzes maak je voor de verhaallijn? Hoe maak je personages geloofwaardig? Hoe breng je vaart in een tekst? Wat betekent het om ‘speelbaar’ te schrijven? Hoe zorg je ervoor dat een verhaal ook daadwerkelijk een toneelteskt wordt? Tijdens iedere les wordt een duidelijk afgebakend onderwerp behandeld. Je doet korte schrijfopdrachten en krijgt een thuisopdracht mee die in de volgende les besproken wordt. Bekijk het overzicht van de lessen.

Aantal lessen: 7
Data: Nog onbekend
Tijd: 19:30u.-22.00u.

Vervolgcursus Toneelschrijven
In januari 2020 starten we met een vervolgcursus Toneelschrijven! Deze cursus is voor iedereen die al ervaring heeft met het schrijven van theaterteksten en zich hierin verder wil verdiepen. In principe wordt er doorgebouwd op dat wat er is behandeld in de basiscursus toneelschrijven. Heb je de basiscursus niet gevolgd, maar denk je over genoeg ervaring te beschikken? Neem vooral contact op met de docent, Patrick, om te kijken naar de mogelijkheden!

Tijdens de lessen ga je aan de slag met de muzikaliteit van monoloog en dialoog. Je leert te schrijven vanuit een compositie en te werken met de muzikaliteit en ademhaling van een tekst. Hoe maak je een theatertekst meerstemmig? Hoe componeer en monteer je de tekst? Wat doen rijm en adempauzes met de betekenis van je tekst? Het komt allemaal aan bod!

Aantal lessen: 8
Data: Nog onbekend
Tijd: 19:30u.-22.00u.

Docent Patrick Feijen

Patrick studeerde cultuurfilosofie en film- & opvoeringskunsten aan de Universiteit van Nijmegen en vulde dat later aan met van alles en nog wat, waaronder een opleiding scenarioschrijven voor film & tv. Als theatermaker & dramaturg heeft hij een voorliefde voor visueel theater op de grens van beeld en tekst. Hij werkte met o.a. Vis á Vis, The Lunatics, Odd Enjinears en Waterlanders. Daarnaast schreef hij voor verschillende theatergroepen. Patrick is docent dramaturgie van de opleiding Theatermaker van Huis van Puck.

Interesse? Stuur een mail naar Nina Klinkhamer, Educatie: nina.klinkhamer@huisvanpuck.nl.